BADAN LESU, LETIH DAN TIDAK BERMAYA?

"Saya seorg kakitangan kjaan yg aktif mguruskn anak2 aktviti bermula seawal 5 pg - 12 mlm. Sejak mgamalkn acaiberry badan segar, x mgantuk bila drive, sistem pncernaan brtambah lancar, aturan haid saya mjadi lebih teratur dan lancar , saya boleh memandu 6 jam tanpa mgantuk...alhamdulillah...& yg paling mbuatkan saya paling gembira kwn2 tegur kulit saya semakin gebu, cerah" - Pn Sarah ( 50 tahun)

Mungkin kita sering berasa tidak bermaya, letih, dan lesu setiap saat, Namun wajarkah apabila kita sering merasakan badan tidak bermaya setiap hari? Perasan letih dan lesu memang wajar dirasakan apabila anda sudah menjalankan aktiviti berat sepanjang hari. Pastinya berbeza halnya jika rasa letih dan lesu sering kita rasakan setiap waktu, walaupun tidak melakukan pekerjaan yang berat.

Jika sintom ini berterusan, waspadalah karena kemungkinan perkara ini disebabkan dari suatu gejala atau sintom beberapa penyakit. Apa penyakit yang biasanya akan memberikan sintom-sintom ini?

Tujuh penyakit yang biasa dikaitkan dengan rasa lesu, letih dan badan tidak bermaya:

1. Penyakit Diabetes - Penyakit diabetes merupakan suatu gejala berkurangnya fungsi tubuh sehingga tubuh mudah sekali merasa tidak bermaya. Ini karena meningkatnya suatu kadar gula darah di dalam badan dan biasanya timbulnya gejala tersebut akan dilihat atau dikesan dengan gejala seperti badan lesu, sering merasa mudah lapar, mudah haus, penurunan berat badan serta seringnya aktiviti buang air kecil.

2. Penyakit Anemia - Penyakit anemia atau kekurangan sel darah merah dan biasanya penyebab umum keluhan rasa lemas. Ia banyak menimpa kaum wanita daripada lelaki, karena wanita akan mengalami jumlah pendarahan ketika hamil. Timbulnya penyakit anemia tersebut diikuti dengan beberapa gejala lain seperti sakit kepala, pucat, mudah lelah, sering merasa lemas, sulit berkonsentrasi  dan jantung berdebar debar. Orang yang menderita penyakit ini biasanya akan diketahui melalui beberapa pemeriksaan klinikal untuk melihat kadar hemoglobin dalam tubuh.

 

3. Penyakit Celiac - Penyakit celias yaitu suatu penyakit saluran pencernaan, khususnya pada usus kecil. Biasanya seseorang dengan penyakit tersebut tidak dapat menoleransi suatu makanan yang mengandung gluten – protein yang dapat ditemukan pada makanan bergandum, serat dan roti. Serta kandungan gluten juga dapat ditemukan pada vitamin, pelembab bibir dan ubat-ubatan.

4. Depresi - Depresi ini adalah suatu gangguan psikologis yang memiliki gejala berupa perasanan tak menentu seperti perasaan sedih, kehilangan untuk melakukan suatu aktifas, putus asa, rasa lemas, memiliki pikiran atau keinginan untuk melukai diri sendiri , gangguan tidur dan masih banyak yang lainnya.

 

5. Hipotiroid - Hipotiroid atau disebut  juga kekurangan hormone tiroid (thyroxine)  di dalam tubuh. sehingga hal ini dapat mengakibatkan metabolisme tubuh menurun, kulit menjadi kering, tidak tahan angin, nyeri otot, berat badan tubuh naik, cepat lelah.

 

6. Tidur Mendengkur - Pada penderita Obstructive sleep apnea syndrome (OSA) mampunyai kebiasan mendengkur ketika tidur. Penyebab gejal tersebut timbul karena adanya suatu penyumbatan pada aliran udara ketika bernafas, sehingga mengakibatkan asupan oksigen berkurang.  Keadaan seperti ini dapat mengaibatkan mutu tidur yang kurang baik serta penderita akan merasakan kelelahan yang berlebihan pada siang hari.

 

7. Chronic Fatigue Syndrome (CFS) - Timbulnya gejala Chronic fatigue syndrome ini ditandai dengan adanya rasa lelah yang berlebihan dalam waktu lama dan tidak membaik dengan istirahat. Ciri ciri dari gejala ini yaitu sulit untuk tidur atau insomia, gangguan memori, rasa lamas, sulit berkonsentrasi dan gangguan memori serta nyeri otot. Kondisi seperi ini dapat disebabkan oleh infeksi (biasanya sering diakibatkan oleh virus), gangguan psikologis, ganguan  sistem daya tahan tubuh, malnutrisi.

"Saya bekerja dan berulang ke tempat kerja 38km setiap hari, selepas mgamalkn acaiberry badan terasa segar, sakit2 badan saraf dah hilang dan sistem pncernaan brtambah lancar" - En. Azmi Hasim, Grik, Perak ( 53 tahun)

Apa Yang Ada Dalam Setiap Botol

Hayat Acai Berry?

#1 - KAYA PELBAGAI VITAMIN

Vitamin adalah zat gizi yang amat diperlukan tubuh bagi memudahkan kita melakukan aktiviti seharian. Kekurangan vitamin boleh menyebabkan seseorang itu terdedah kepada pelbagai penyakit yang menjejaskan tahap kesihatan. Hayat Acai Berry membekalkan vitamin yang anda perlukan.

#2 - MINERAL SEMULAJADI

Mineral adalah perlu bagi pengangkutan oksigen, metabolisme tenaga, pertumbuhan, dan perlindungan sel dan saraf. Mineral adalah penting dalam asimilasi dan penggunaan vitamin dan lain-lain nutrien. Mineral membantu dalam proses pencernaan dan menjadi pemangkin untuk banyak hormon, enzim, dan fungsi badan yang penting dan reaksi. Mineral membantu dalam menggantikan elektrolit yang hilang melalui peluh berat atau cirit-birit. Mineral juga melindungi terhadap reaksi toksik dan keracunan logam berat. Amalkan Hayat Acai Berry untuk keperluan harian mineral anda.

#3 - ASID AMINO

Asid amino adalah kimia protein blok binaan dan boleh dipanggil blok binaan untuk kehidupan. Tubuh kita dibangunkan oleh blok-blok binaan ini. Secara struktur, badan anda terutamanya boleh terjejas oleh protein yang dibangunkan daripada asid amino. 

#4 - KAYA ANTIOKSIDAN

Pengoksidaan berlaku setiap kali kita menghela nafas kita. Setiap helaan nafas menghasilkan radikal bebas dan mampu merosakkan sel-sel. Semakin usia meningkat, badan kita teroksida setiap saat dan masa. Hayat Acai Berry yang kaya 300% antioksidan lebih dari blueberry dan anggur menjadikan badan kita terlindung dari sel-sel negatif ini. Ia umpama kulit epal yang melindungi isi dalam epal menjadikan ia kekal segar. Isi epal yang terdedah menjadikan isinya dengan sengera berubah menjadi kekuningan dan rosak.

#5 - MENURUNKAN KADAR KOLESTROL

Kolesterol merupakan salah satu komponen lemak yang dihasilkan oleh hati yang berwarna putih seperti lilin dan dapat ditemui disetiap sel tubuh. Fungsi kolesterol sendiri adalah untuk membangun dinding sel, memperkuat membran sel dan membuat hormon tertentu dan vitamin D yang dapat memecah lemak dalam sistem pencernaan. Namun, jika tubuh memiliki kadar kolesterol yang berlebihan atau tinggi, dapat menyebabkan munculnya berbagai macam penyakit. Hayat Acai Berry mengandungi nutrisi yang diperlukan dalam menurunkan kadar kolestrol sekaligus mengelakkan anda menghidap penyakit-penyakit kronik masa kini.

Okay! Saya Berminat. Apa Yang Perlu Saya Lakukan Sekarang?

Whatsapp <Badan Lesu><Nama><Alamat> ke +6012-3146246